top of page

SZÓLÓBAN, A FÖLD ÓCEÁNJAIN

Vendée Globe 2016-2017

Fa Nándor hajótervező- és építő, óceáni versenyvitorlázó, a Fa Hajó Kft. alapító tulajdonosa.

Élete első földkörüli útját másodmagával, a Szent Jupát nevű Balaton31-es vitorlás hajóval teljesítette. 1990-ben indult el első egyszemélyes földkerülő versenyén, saját maga által tervezett és épített 60 lábas versenyhajón. 

Összesen ötször kerülte meg a Földet - ebből három szóló földkerülő versenyt teljesített, ugyancsak ötször kerülte a rettegett Horn-fokot, tízszer szelte át az Egyenlítőt, s hétszer kelt át az Atlanti-óceánon. 

Eredményei:

 — 1990-91 BOC Challenge, 11. hely, Special Award Spirit of BOC Challenge - “Alba Regia” Imoca60-as versenyhajó

 — 1992-93 Vendée Globe, 5. hely, az első “nem-francia”, aki teljesíti a szóló földkerülő versenyt - “K&H Bank Matáv” Imoca60-as

 — 2014-15 Barcelona World Race kétszemélyes földkerülő, 7. hely, Conrad Colman co-skipperrel - “Spirit of Hungary” Imoca60-as

 — 2016-17 Vendée Globe, 8. hely - “Spirit of Hungary” Imoca60-as

Az Fa Hajó Kft-t 1993-ban Székesfehérváron alapította. A vállalat eredeti profilja Nándor aktív óceáni versenyzői tevékenysége alatt a hajótervezés és -építés volt, melyet 1999-ben, versenypályafutása végeztével változtatott meg, s azóta úszóponton rendszerű kikötők tervezésével és kivitelezésével foglalkozik. A Fa Hajó Kft. első számú célja, hogy a világ kikötővárosaiban megtapasztalt színvonalat, minőséget és biztonságot a magyarországi kikötőkben, vízi infrastruktúrában is megteremtse.

Kontakt
bottom of page